Znojemské vrcholky

Zdroj fotky: Google


Ahoj všem adventure lovers! 
Minulý víkend jsme se před odjezdem do Rakouska (tento víkend) vydali navštívit Znojmo. Lákal mě především Národní park Podyjí, do kterého jsem se plánovala podívat už dávno. Vůbec jsme ale netušili, jak je tohle městečko kouzelné!  


Tady je mapka s body a odkaz, kde všude jsme bloudili:



Zaparkovali jsme přímo pod hradem už kolem 9 hod. ranní a vydali jsme se do kopců. Hned před námi, na kopci, dominoval celému městu Kostel Sv. Mikuláše a Kaple Sv. Václava (bod č. 1). Odtud jsme pokračovali do centra- na Mikulášské náměstí (bod č.2), potom hned na Horní nám. (bod č. 3) k Vyhlídce na ulici Přemyslovců (bod č. 4). Tady jsme se udělali zastávku na obídek. 
Podle cedule, která byla hned u Muzea, nás nalákalo Café Muzeum (bod č. 5) svým designem.  Interiér byl skvostný, jídlo zdravé a chutné a obsluha milá a usměvavá! Takže doporučujeme:) 





Po obědě jsme šli do zalesněného údolí na druhý vyhlídkový kopec, a to ke Kostelu Sv. Antonína Paduánského (bod č.6). 
Následně jsme odbočili ke Klášteru křižovníků a kostelu Sv. Hippolyta (bod č. 7), ten byl napůl rekonstruován a uzavřen, takže jsem se vrátili zpátky a zamířili jsme k Eliášové kapli (bod. č. 8) na nádherné vyhlídkové místo, ze kterého bylo vidět jak na protější kopec, tak i na řeku Dyji a znojemskou přehradu! Cesta k další vyhlídce - nad Krammmerovou vilou (bod č.9) byl dost zarostlý keři, ale zvládli jsme se protáhnout. Kupodivu bylo místo docela zchátralé a opuštěné, což je škoda. Stejně byla zarostlá i cestička, které vedla dolů z kopce podél vily a vodní elektrárny. 




Odtud jsme si znovu vyšlápli kopec k vyhlídce na ulici Přemyslovců (bod č. 4) a zamířili zkouknout Rotundu Sv. Kateřiny a Znojemský hrad (bod. č. 10). Hned vedle celého komplexu se ještě nachází Znojemský městský pivovar, ve kterém je možné absolvovat prohlídku. Po tom chození jsme dostali chuť na kávu a zákusek! Vrátili jsme se tedy zpátky na Horní náměstí, kde i v neděli byla otevřená Kavárna Iva (bod č. 12). Opět přátelský přístup, výborná káva i dorty a samozřejmě venkovní posezení. 




Jelikož jsme se od rána pohybovali na přímém slunku, měli jsme chuť někde se ochladit. Šli jsme se podívat do Městského parku (bod č. 12). Zajímavosti v parku byly vysázené stromy podél cesty, které městu věnovali obyvatelé Znojma. Palec nahoru:) Přitahovala nás Dyje, kde jsme si chtěli namočit nohy a tak jsme šli za nosem k řece (bod č. 14). Bosky jsme se přesunuli na druhou stranu břehy a pokračovali k parkovišti (bod č. 15), kde jsme měli zaparkované auto. 




Webovky Znojma a další zajímavosti: 
http://www.znojemskabeseda.cz/
Do Znojma plánujeme zamířit znovu, a to do podzemí, kde je možné projít si tzv. Adrenalinovou trasu, víc se dočteš tady. 


Znojmo nás hrozně překvapilo! Je to tam krásný, kopcovitý, upravený, na-víněné a lidi jsou moc milí:) Vždy jsem přes Znojmo pouze projížděli do Rakouska a až teď si uvědomujeme, jakou krásu jsme míjeli. Pokud jste poblíž, nebo o návštěvě města uvažujete, 100% doporučujeme:) 




Krásnej prodlouženej víkend, pokud máte i v pondělí volno!! 
V příštím týdnu se můžete těšit na report z ferrat v oblasti Hohe wand v Rakousku:) 

Comments

Popular Posts