Velikonoce v Donovalech / SK



Zdravím všechny dobrodruhy!
Poslední článek, který jsem chtěla přidat, měl být o Silvestru a našem společném výletu do Orlických hor.
Každopádně povinností bylo tolik, že jsem si na rozepsaný report vzpomněla až v Březnu, a to už mi přišlo dost neaktuální:D!
Takže je tu Jaro a s ním Velikonoce na Slovensku. Jako každé Velikonoce - už třetím rokem jezdíme společně s partou kamarádů do hor - tentokrát jsme se pohybovali v oblasti Velké Fatry a Nízkých Tater. Okolí Donoval všichni známe především kvůli závodu Spartan race, kterého jsme se v minulosti hojně účastnili a někteří z nás závodí ještě dnes. Proto jsme si tuto krajinu chtěli projít „v klidu“.



Chata na mě vyskočila už někdy v Prosinci minulého roku a natolik mě uchvátila, že jsme si ji rezervovali s velikým předstihem – a udělali jsme dobře, moc dobře!
Ubytovaní jsme byli ve vesničce Motyčky, která je necelých 5km od skiareálu Donovaly.
Odkaz na chatu je tady > Motyčky. Jedná se o ubytování pro 14 osob v třípatrové části obrovské chaty, kterou sdílíte s neskutečně přívětivými majiteli. Hned u chaty se nachází vodní nádrž/ menší přehrada, kde se dá rybařit a sauna, ze které je na tuhle vodní nádheru výhled, no a v okolí už vidíte jen kopce.







Aktuální počasí v Donovalech - webkamera tady.

A jaký byl náš plán na 4 volné dny? Samozřejmě hlavně být v pohybu a vyčistit si hlavu. 
V plánu byly minimálně dva treky, nakonec jsme šli 3. Počasí nám přálo, byly skoro letní teploty a na hřebenech pěkně fičelo.
V den příjezdu jsme zašli do místní hospůdky, kde jsme museli ochutnat, co tam čepují.
Páteční výlet začal ve vesničce Staré Hory obrovským krpálem na Vrchol Križna s délkou tratě cca 15km. Trasu přidávám níže. Po cestě jsme potkali spoustu medvědího česneku, který jsme natrhali a přidávali ho večer do různých jídel. Bolavé nožky a možná i celé tělo jsme zchladili v jezeru u chalupy – a bylo to skvělý zakončení dne.




Sobotní ráno začalo jógou – venku u jezera. Neměli jsme v plánu nic dlouhého na výšlap. Popojeli jsme si do obce Špania Dolina a před obídkem jsme si dali cca 5km dlouhý okruh, který zahrnovala vyhlídka z rozhledny Šachtička.



Photos by: Me




Večer jsme museli vyzkoušet saunu – měli jsme k ní zahrnuto i občerstvení a saunovat jsme se mohli jak dlouho jsme chtěli a také jsme rozpálili gril a odstartovali tak grilovací sezónu.

V neděli nás čekala poslední túra a startovacím bodem byly Donovaly. Našlapali jsme něco přes 20km, obědvali jsme na Kozím chrbátu a pak se stáhli dolů do Korytnice-Kúpele.
V Korytnici jsme narazili na minerální prameny plné železa a odtud nás čekalo poslední převýšení zpět do Donoval, kam jsme se všichni už moc těšili na jedno vychlazený.










Photos by: Míňo Minovie
Photo by: Petty Nehybová 
Tipy na další akce v okolí:
> Bobová dráha Donovaly > klikej sem 
> Liptovský Mikuláš, Tatralandia > klikej sem  

Na místní kuchyni si určitě zajděte:
> Salaš u sv.Krištofa  



Comments

Popular Posts